Bílí Tygři Liberec

Pavel Zacha: Jsem šťastný, že mohu reprezentovat! Kdo by si nepřál medaili z mistrovství světa?!

Date of publication Author Martin Zíta, Martin Kadlec

V ruském Soči začal včera v podvečer světový šampionát hokejistů do osmnácti let. Dnes do turnaje vstoupí utkáním s Lotyšskem také český výběr, vedený trenérem Luďkem Bukačem mladším. Svou zemi budou reprezentovat také dva Bílí Tygři – útočník Pavel Zacha a obránce Filip Pyrochta. Nominace je velmi příjemným překvapením především u prvně jmenovaného, který si na mistrovství světa osmnáctiletých zahraje ve svých šestnácti letech (šestnáctiny oslavil teprve 6. dubna). Přímo v ruském Soči nám poskytl rozhovor právě Pavel Zacha.

Za U18 už jsi hrál v přípravě - tedy v době, kdy ti ještě stále bylo 15 let. Překvapila tě nominace trenéra Bukače?
Od začátku sezóny jsem si dal za cíl udržet se v národním výběru, i když, že to bude až „osmnáctka“, to jsem nečekal. Snažil jsem se pak o to víc pečlivě se připravovat a vyšlo to. Každopádně překvapený jsem určitě byl a stále jsem. Především proto, že mi vyšla i nominace sem do Soči.

Pomohla ti k tomuto bonusu i povedené sezóna s libereckou juniorkou, byť na jejím začátku to tak nevypadalo?
Je pravdou, že na začátku jsme se opravdu trápili. Bylo tam hodně mladých kluků, věkem starších dorostenců a k tomu já – mladší dorostenec, takže chvíli trvalo, než jsme se v juniorské extralize rozkoukali. Od Nového roku jsme ale našlápli a povedlo se nám probojovat do play-off. Bylo to neuvěřitelné, protože jsme v novém roce museli vyhrát osm zápasů z devíti a nakonec to klaplo. Dobře jsme hráli i v play-off a celkové čtvrté místo bylo takovou třešničkou. Myslím, že mi ten závěr pomohl i do reprezentace.

Jak tě přijali o tři roky starší spoluhráči?
Přijali mě, myslím si, pořádně – jak se sluší a patří. Nebrali mě jako mladšího. Nikdo to tu neřeší. Dostal jsem mnoho dobrých rad. Je tu hodně co okoukat. Je úžasné vidět, jak ti nejlepší a nejzkušenější z nás přistupují k tréninku. Jsou to cenné zkušenosti.

Filip Pyrochta je dalším zástupcem Bílých Tygrů
Znáš příklady z české hokejové minulosti, že by někdo ve tvém věku reprezentoval "18"?
Napadl mě Michael Frolík, který určitě hrál už od patnácti ve starších kategoriích. Jinak si teď nevybavuji nikoho dalšího. Asi nás mnoho nebude… Ještě teď nedávno to byl možná Jakub Vrána.

MS končí až na konci dubna, zažil jsi už někdy takhle dlouhou sezónu?
Takhle dlouhou ještě ne. Měl jsem už delší sezóny kvůli různým výběrům a reprezentacím, ale upřímně řečeno, žádná nebyla takhle dlouhá. Každopádně se ale vůbec nezlobím (smích).

Kdo je podle tebe favoritem šampionátu v Soči. Jaké ambice má český tým?
Podle mého názoru je favoritem tým USA. Mají silné a vyspělé hráče. Ale myslím si, že i my máme letos hodně silný tým. Když se semkneme a budeme hrát týmově, tak by to mohlo vyjít na medaili.

S jakým výsledkem bys byl spokojen ty osobně?
Já jsem především šťastný, že tu vůbec mohu být a reprezentovat. Samozřejmě bych chtěl týmu pomoci k co nejlepšímu umístění. Kdo by se nepřál medaili z mistrovství světa?

Turnaj pořádá ruské Soči. Jak se ti libí město, pokud už si se stihl někam vypravit?
Město je celé rozestavěné kvůli olympijským hrám, které se tu konají příští rok. Ale je tu příjemně. Krásné moře, příroda a tak dále. Zimní stadion a okolí je parádní. Vše je nové a moderní.

Pavle, díky za rozhovor.

Pavek Zacha v dresu Bílých Tygrů

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Petr Kváča: Chci být vzorem pro mladší kluky

Nejnovější články

Sezona plná rekordů! Jaké hranice Tygři překonali?

SOUTĚŽ: Kup permici v prvním týdnu a pojeď na čtvrtfinále MS!

Buď i v nové sezoně TYGR! Permanentky jsou v prodeji

Z našeho fanshopu

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit